ΑΓΡΙΛΗΣ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ

Σάββατο 4 Αυγούστου 2018

Ο Καθηγητης Νικολας Βερνικος ΕΠΙΤΙΜΟΣ ΔΗΜΟΤΗΣ ΒΟΝΙΤΣΑΣ

Ο Καθηγητής Νικόλας Βερνικος επικεφαλής και Μέντωρ ομάδας επιστημόνων της Αμφικτιονίας Ακαρνάνων ολοκλήρωσε μια ιδιαίτερης βαρύτητας μελέτη η οποία δημοσιεύθηκε  από τις "Εναλλακτικές  Εκδόσεις" (βλ εδώ)
Όλοι οι Ακαδημαϊκοί και Ερευνητές γνωρίζουμε ότι μια Έρευνα συνεχίζεται και πολύ πέρα από την "Δημοσίευση¨, καθότι η δημιουργία και παραγωγή καινούργιας γνώσης δεν έχει τέλος, όπως και η έννοια και πράξη της δημιουργίας δεν έχει ποτέ "τέλος". Η Έρευνα και ανάλυση, μπορεί στο βιβλίο να αναφέρεται ως Ιστορική Μελέτη, όμως είναι μια μελέτη και τεκμηρίωση που αναφέρεται στην Γεωπολιτική της εποχής και το πως αυτή διαμόρφωσε  την οντότητα της Βόνιτσας. Ένα άλλο ιδιαίτερης σημασίας επίπεδο ανάλυσης είναι η δυναμική των Πολιτισμών στη Βόνιτσα. Και εδώ είναι τεκμηριωμένη η διαφορά της έννοιας μιας Κοσμοπολίτικης Κοινωνίας που έχει οντολογική υπόσταση και που οι  εκάστοτε "κατακτητές" δεν ήλθαν να λεηλατήσουν την Βόνιτσα αλλά να ζήσουν με αυτήν. Είναι αυτή η ανάλυση κάτι πολύ χρήσιμο , καθότι η τεκμηριωμένη γνώση που προσφέρει, είναι ένα (solid) ακέραιο, αναμφισβήτητο  και αδιαπραγμάτευτο αντιστάθμισμα στα ψευδεπίγραφα στερεότυπα που η - έωλη από γνώση και τεκμηρίωση- ιδεοληπτική προπαγάνδα επιχειρεί να πείσει ως αλήθειες.
Η μελέτη της Βόνιτσας είναι μια ισχυρά τεκμηριωμένη απόδειξη, ότι οι πόλεις, οι Χώρες και οι Επικράτειες δεν είναι απλώς "χώροι" όπου επιβιώνουν άχρωμοι ομογενοποιημένοι άνθρωποι, (homo mechanicus) αλλά Οντότητες αποτέλεσμα γεωπολιτικής δυναμικής η οποία  έχει και άλλες προσεγγίσεις,  εκτός  από την μηδενιστική χαοτική εφαρμογή της εξουσίας ως Άλωσης Πολιτισμών και Λεηλασίας υποδομών, που εκτός από την μορφή που την ζούμε στην  εποχή μας,  είναι και μια διαχρονική πρακτική καταστροφής με διάφορες εφαρμογές και εργαλεία . 

Η γεωπολιτική δυναμική, όπως αποκαλύπτεται  από την μελέτη (case study) της Βόνιτσας  δημιουργεί "αναγεννησιακές" πρακτικές και εφαρμογές όπου η έννοια της διαμόρφωσης των ανθρώπων σε "μάζα"  απορρίπτεται συνειδητά ως σκοταδιστική επιδίωξη, ενώ αναπτύσσεται η έννοια της "Κοινωνίας" ως  αποτέλεσμα αλλά και γεννήτρα Πολιτισμών. 

Η Παγκοσμιότητα εφαρμόζεται ως ο δημιουργικός "οικουμενισμός" και Κοσμοπολιτισμός που δημιουργεί Πολιτισμό και ανακαλύπτει η έστω προσεγγίζει τον Ανθρωποκεντρικό Πολιτισμό .   

Η μελέτη του Βερνικου και των συνεργατών του που αποκαλύπτει την διαχρονικότητα της Γεωπολιτικής της Κυριαρχίας αλλά και των Πολιτισμών, προσφέρει μια ισχυρή  επιχειρηματολογία που αποκαλύπτει την γύμνια αλλά και το επικίνδυνο των επιδιωκόμενων δήθεν μονόδρομων της εποχής όπως της μετάλλαξης της Χώρας σε "χώρο". της Κοινωνίας σε "μάζα", την οντολογικής υπόστασης των Πολιτισμών σε "μηδενιστική ισοπέδωση".

LEGATTO.....
Έχουμε πολλές φορές αναφερθεί στο ότι ο Ελληνισμός είναι οντολογικός πολιτισμός  (civilisation) , πολιτισμός που προσφέρει εννοιολογική υπόσταση στον Άνθρωπο, στις Κοινωνίες, στους Λαούς, στα Έθνη.
Αντίθετα με τις "κουλτούρες" (cultures) που διαμορφώνουν ύπαρξη μέσα από προκατασκευασμένες συμπεριφορές.
Η "Βόνιτσα" του Βερνικου,  του Φιλίππου και του Στέλιου , ως μελέτη αλλά και ως "πολιτεία", μας έδειξε και μια άλλη προσέγγιση.
Στο Ελληνισμό η Ελεύθερη Βούληση που εκφράζει έννοιες και αξίες, είναι αυτή που διαμορφώνει τον Νόμο, από την Νομοθεσία, τις γενικότερες Κανονιστικές Πράξεις, έως τις διαθήκες (την βούληση του Διαθέτου) . Η Ελεύθερη Βούληση διαμορφώνει την "τάξη".
Αντίθετα οι "κουλτούρες",  προκατασκευαζουν ¨κανονιστικες υπάρξεις" , ¨δομες", μέσα στις οποίες εντάσσουν με εξαναγκασμό τον Άνθρωπο.
Ο  Ελληνισμός ως πεμπτουσία της Δημοκρατίας. Η Κουλτούρα ως έλλειμμα Δημοκρατίας και "μοντέλο" εξουσίας με ορατά και αόρατα μέσα εξαναγκασμού.  

 ΣΆΒΒΑΤΟ 4  Αυγουστου.  Σούρουπο. Το Κάστρο εμπνέει
 Ο Φίλιππος Ντοβας και Ο Στέλιος -Ηγετικά στελέχη της Αμφικτιονίας Ακαρνάνων-ετοιμάζουν το σκηνικό της τελετής αναγνώρισης του Καθ. Βερνικου ως Επίτιμου Δημότης Βόνιτσας.
 Τι καλύτερο Σκηνικό από την Αγκαλιά της Ελλάδας

 Το Κλειδί της Πόλης που θα δώσει ο Δήμαρχος στον Καθ. Βερνικο

 Οι Τόμοι που θα δοθούν ως αναμνηστικά του γεγονότος Δώρα, από το Ίδρυμα Ελληνισμού , στον Νικόλα Βερνίκο, το Δήμαρχο Βόνιτσας και στην Αμφικτιονία Ακαρνάνων
 Η Ελληνική Κοινωνία της Περιφέρειας έχει πάντα και τα παιδιά μαζί.
 Ο Δήμαρχος Βόνιτσας επιδίδει στον Καθ Βερνικο το ψήφισμα του Δημοτικού Συμβουλίου με το οποίο ο Καθηγητής Αναγνωρίζεται ως Επίτιμος Δημότης Βόνιτσας
 Ο Δήμαρχος Βόνιτσας δίδει στον Επίτιμο (πλέον) Δημότη Βόνιτσας Νικόλα Βερνικο το κλειδί της Πόλης
 Ο Καθ Βερνικος (άνω) στην αντιφώνησή του προς τους συγκεντρωμένους Δημότες . Κάτω: Στην πρώτη σειρά Ο Κλήρος, Ο Δήμαρχος Βόνιτσας, η πρ Αντιπρύτανης  Καθ Σοφία Δασκαλοπουλου , αντιπροσωπεία της Πολεμικής Αεροπορίας από την Βάση μας στο ΑΚΤΙΟ.
 Η  προσφώνηση και παρουσίαση της Προσωπικότητας και του Έργου του Καθ Νικόλα Βερνικου εγενετο από το Προεδρείο  του Ιδρύματος Ελληνισμού.