ΑΓΡΙΛΗΣ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ

Παρασκευή 2 Ιουνίου 2017

ΑΝΑΛΥΟΝΤΑΣ ΤΗΝ ΔΥΝΑΜΙΚΗ ΕΠΙ ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΦΕΛΕΙΑΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ 15 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ

Η δικη μας "αντισταση" στο Συστημα, ειναι να αγαπαμε την Ελλαδα, τον Ανθρωπο, τον Πολιτισμο, και να συνεχισουμε να ειμαστε συν-δημιουργοι με τους αλλους Ελληνες, και τους Κοσμοπολιτες της Οικουμενης.

....εκει που αποχωρει το Κρατος, το Κοινωφελες Εργο Δημοσιου Συμφεροντος αναλαμβανουν Ιδρυματα και (αμοιγώς) Μη Κερδοσκοπικα ΝΠΙΔ..... και ...
.....όλοι όσοι τα Διοικούν (πλην φυσικά του έμμισθου προσωπικού τους) δεν αμείβονται είτε άμεσα είτε έμμεσα.

Μία Ηλεκτρονική επίθεση στους πρώτους μήνες του 2017, χρονιά που οι Hackers χτυπούν και την CIA και το Αμερικάνικο 5γωνο, κατέστρεψε ένα μεγάλο μέρος της Δημόσιας Τεκμηρίωσης του όποιου "έργου" του Ιδρύματος. Σύμφωνα με την "τρέχουσα" δεοντολογία, η ΔΗΜΟΣΙΑ ΤΕΚΜΗΡΊΩΣΗ ΚΑΙ ΔΗΜΟΣΙΟΠΟΙΗΣΗ των δράσεων που αφορούν την Κοινωνία, θεωρείται "Υπέρτερο Αγαθό" της σεμνότητας, και του "μη γνωτω η αριστερά τι ποιεί η δεξιά", Αρχής που εφαρμόσθηκε σταθερά ως "πολιτική" του Ιδρύματος, τόσο μέσα στις προθέσεις της σύστασής του, αλλά και  πρακτική από ενάρξεως των δραστηριοτήτων του.
Σε ("ΠΟΛΙΤΕΙΕΣ" ΑΛΑΡΓΙΝΕΣ στο χρόνο ) όπου ο Κοινωνικός Ιστός και η Εμπιστοσύνη, στηρίζονται σε οντολογικές αξίες, η σεμνότητα είναι ανάμεσα σε αυτές τις αξίες που καθορίζουν τον υψηλό ανθρωπιστικό πολιτισμό μιας κοινωνίας.
Όσο ο Πολιτισμός εκφυλίζεται και οι Κοινωνίες γίνονται από Οντολογικές, λειτουργικές, Η "Πολιτεία" από οντολογική υπόσταση γίνεται "σύστημα" και οι αξίες αντικαθίστανται από κανόνες. Οι κανόνες παρουσιάζονται ως (δήθεν)  "τεκμήριο" προόδου, ενώ στην ουσία, διαμορφώνουν μια δυναμική "βίαιης έξωσης" των αξιών που "σπρώχνουν" να υποκαταστήσουν. Οι "κανόνες" δεν είναι διατύπωση "αξιών" αλλά υποκατάστασής τους, και επενεργούν ως αίτιο και μηχανισμός επιτάχυνσης της πολιτιστικής παρακμής μιας Κοινωνίας,  που καταργείται από "Πολιτεία" και γίνεται "σύστημα" "συστημική μηχανή", καταστρέφοντας την ΆΥΛΗ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑ.
Μια Κοινωνία Παρακμής-συστεμικη κοινωνία, ζητά όλο και μεγαλύτερη απολογιστική συμπεριφορά ("accountability") με συνέπεια περεταιρω παρακμή, μια και η "κοινωνία" (με έντονο παράδειγμα την Ελληνική Πραγματικότητα) καλείται να "παράγει' απολογισμούς, απολογίες, να υφίσταται έλεγχους, και να παράγει αναφορές, ψηφιακά ή σε "κλασσερ", σε πολλαπλά αντίτυπα.  Το "μέτρο" χάνεται, η δημιουργία σταματά, ενώ οι απολογισμοί και οι έλεγχοι αναβαθμίζονται συνεχώς μέσα από μια "υστερία¨του συστήματος, σε μεθόδους βασανισμού και τρομοκρατίας,  μεταλλάσσοντας την ζωή από Δημιουργία και Δικαίωση, σε Διαχείριση και "οργάνωση" που από "μέσο",  γίνεται "σκοπός-ψυχωτικός" μην αφήνοντας χώρο στην Ελεύθερη Έκφραση.

Η Άυλη Πολιτιστική Κληρονομιά είναι ακριβώς το σύνολο των αξιών και των εννοιών που συνθέτουν την ΠΟΛΙΤΕΙΑ, και που εκφράζονται και εντοπίζονται μέσα από την ελεύθερη έκφραση μιας κοινωνίας.

"Ξαναγράφωντας την Ιστορια" των δράσεων του Ιδρύματος, αναλύουμε την "πράξη" με την πρόσθετη ωριμότητα των τεσσάρων χρόνων ακόμη ταξιδιού στην Ιθάκη, σε μια εποχή "τεχνητής δήθεν κρίσης", που τεκμηριώνει (ατυχώς) όλες τις προβλέψεις ολέθρου που στο ακαδημαϊκό εργαστήρι της επιστήμης είχαμε κάνει εδώ και πολλά χρόνια. 
Αν ρωτήσει κάνεις, "" εάν γνωρίζαμε από την αρχή, τις απαξιωτικές δυνάμεις που το κακό στήνει στο δρόμο"" , εάν θα είχαμε ξεκινήσει το ταξίδι της Κοινωφελούς Δράσης στην Ελλάδα  και για την Ελλάδα, όσοι μας ξέρουν αξιακά, θα έλεγαν ανεπιφύλακτα ΝΑΙ, για λογαριασμό μας, με την απόλυτη βεβαιότητα της θετικής μας απάντησης.
Το να ξεκινήσεις ένα ταξίδι για να λουστείς στο φως και στο ερωτικό γαλάζιο της Ελλάδας, και να βρεθείς στο ταξίδι για την ...Ιθάκη... μπορεί να μην το περιμέναμε, αλλά η "Οδύσσεια" κάθε προσπάθειας δημιουργίας, πάλι σε οδηγεί στο φως. Εξ άλλου η Ελλάδα είναι ΕΡΩΤΑΣ, και είναι αυτονόητο οτι "δεν εγκαταλείπεις τον Έρωτά σου, όταν δυσκολέψουν τα πράγματα". Εκτός αν είσαι "δειλός" ή "προδότης" και αυτονόητα μηδέποτε ""ερωτευμένος"" αλλά ατυχής "καιροσκόπος", ανίκανος να αντιληφθεί την έννοια της αφοσίωσης-δέσμευσης (commitment) που προκαλεί από μόνη της η ύπαρξη υψηλού άυλου σκοπού και οράματος που πηγάζει εκ  φωτός ψυχής.. Και αν εσύ δεν είσαι μέρος του κόσμου τούτου...., στο "ταξίδι" βιώνεις ότι η προδοσία, η αχαριστία, η ιδιοτέλεια, και η μικρότητα,  είναι μέσα στην ζωή, όπως η ιλαρά, η ανεμοβλογιά, και οι άλλες "παιδικές" ασθένειες, οι οποίες στο κάτω κάτω δεν είναι "θανατηφόρες" και "περνώνταστες", είναι μια άσκηση προς το φως. Οι Δοκιμασίες είναι μια άσκηση στο ταξίδι προς το φως.

Είναι αλήθεια ότι ξεκινώντας αυτό το ταξίδι, δεν περιμέναμε τόσα κλειστά μυαλά, που να μην αντιλαμβάνονται ότι η Δημιουργία είναι "δικαίωση" και χαρά από μόνη της. Η Ωφελιμιστική προσέγγιση της ζωής είναι ότι περισσότερο  ευτελές ως αντίληψη, και οι κοινωνίες που έχουν ως κίνητρο την ιδιοτέλεια  είναι κοινωνίες παρακμής.
Η Ελλάδα είναι γεμάτη Άρχοντες Ψυχής. Έτσι την γνώρισα, έτσι με μεγάλωσε, η Ελλάδα, και ο Πατέρας μου, στην καθαρή αγκαλιά της Ελλάδας. Άρχοντας Ψυχής ο Πατέρας Περσέας, Άρχοντες Ψυχής και από τους φίλους του εκείνοι με τους οποίους με έφερε σε επαφή. 
Στο ταξίδι όμως για την Ιθάκη, για να ασκηθείς προς το φως χρειάζεται η ΟΔΎΣΣΕΙΑ. "Πρέπει να γνωρίσεις και να παλέψεις με το κακό, το ευτελές, την μικρόνοια, την ιδιοτέλεια, την καλής προθέσεως άγνοια, την ιδεοληψία, τον εγωισμό, την εξηγούμενη αλλά όχι "νομιμοποιούμενη" καχυποψία, και όλα τα παράγωγά της που είναι η άγνοια της συνέργειας, και η αμφιβολία απέναντι στην καθαρότητα της ορατής καλής πρόθεσης. 
Και εάν εσύ αυτά δεν τα ξέρεις επειδή γεννήθηκες και μεγάλωσες χωρίς αυτά, γιατί η Ελλάδα που σε πήρε αγκαλιά απ την κούνια,  σε πήγε αμέσως προς το Καθαρό φως, στην Επίδαυρο για να γίνεις "καλός στρατιώτης" του ΚΑΛΟΥ, θα σου τα φέρει η Οδύσσεια να τα "γευθείς" με τις εμπειρίες που θα σου προσφέρουν συνάνθρωποί σου, που δεν έχουν πλησιάσει στο φως όσο εσύ, που όντως γνωρίζεις ότι και εσύ ο ίδιος έχεις πολύ μεγάλο ταξίδι για να "δεις". Ίσως κάποιοι από εμάς μόλις ανοίξουμε τα μάτια μας , να τα ανοίγουμε στο φως, και να πρέπει κάποτε να συναντήσουμε και το σκοτάδι για να μάθουμε να το εντοπίζουμε, να το αντιμετωπίζουμε, να προστατευόμαστε από αυτό, και ακόμα να μάθουμε όχι απλά να το αποφεύγουμε αλλά να σταθούμε να το πολεμήσουμε. Ίσως άλλοι να αρχίζουν από το σκοτάδι, και -να πρέπει- μαθαίνοντας να κολυμπούν σε αυτό, να μάθουν πως να "βγούνε"στο ξέφωτο.

Και αυτή είναι μια γνώση, καθαρά από την Εμπειρία της Ζωής, του "πεζοδρομίου" εάν θέλετε, που δεν αποκτάται ούτε  στα καλύτερα Πανεπιστήμια, ούτε στα "Υψηλά" αξιώματα. Αν όμως καταλαβαινεις τον εαυτό σου ως μάχιμο, είτε Ακαδημαϊκό, είτε πολιτικό ον ασχολούμενο με τα Κοινά, να είσαι σίγουρος ότι το ταξίδι για την Ιθάκη από μόνο του θα είναι μακρύ, και πως τα δάκρυα θα σου καθαρίσουν τα μάτια, και πως το κακό θα το βλέπεις όχι με φόβο αλλά σαν ένα μικρούλι ακίνδυνο "αλάνι" που σου πετάει πέτρες "που δεν σε αγγιζουν".

Η ζωή, εκτός  από VIP OLYMPIC AIRWAYS 3K (OA 411-412  Νέα Υόρκη ή ΟΑ421/422 Νέα Υόρκη-Βοστωνη - Αθήνα), και το VIP αυτοκίνητο στην πίστα του Ελληνικού, εκτός από ακαδημαϊκές διακρίσεις σε Πανεπιστημιακές τελετές, εκτός από περιπολικό για προπομπό, και υπηρεσιακό αυτοκίνητο με Σημαιάκι, αφού ποτέ δεν την θέλησες  για "κατανάλωση" και "αυτοικανοποιηση...." μπροστά στον καθρέφτη, αλλά  την θέλησες από γεννησιμιού σου ως άσκηση, και δικαίωση μέσα από την δημιουργία και την προσφορά με κίνητρο την Αγάπη στον Άνθρωπο και την Ελλάδα, θα σε φέρει -με σκοπό την άσκηση προς τελείωση- σε επαφή και με καταστάσεις που δεν σου πέρναγαν από τον νου ότι μπορεί να συμβαίνουν, ότι μπορεί να συμβούν.  Και θα μάθεις όχι μόνο ότι υπάρχουν, όχι μόνο ότι μπορεί να βρεθεί ο κάθε  Άνθρωπος στον Τυφώνα της ευτέλειας,  αλλά θα μάθεις και πως,  εσύ που τάχθηκες με το καλό, θα προχωρείς άτρωτος από το κακό , και πάντα γεμάτος από αγάπη για τον άνθρωπο και την Ελλάδα, και πάθος για δημιουργία. 

Η πραγμάτωση έργου προσφοράς
Η Δημιουργία και η προσφορά, είναι ακριβώς η ηδονή και η έκσταση της μάνας που γεννάει μια καινούργια ζωή, και ενός ζευγαριού που μεγαλώνει ένα παιδί, σε Ελεύθερο Δημιουργικό Άνθρωπο, Η Οικογένεια είναι η σε "μίκρο" επίπεδο δημιουργία  με κίνητρο την αγάπη και την Δικαίωση μέσα από την προσφορά στα παιδιά μας. 
Σχεδόν όλοι οι 'Ελληνες  αντιλαμβάνονται την Ικανοποίηση και την Δημιουργία μέσα απο την γέννηση ενός παιδιού και δεν την συνδέουν με χρησιμότητα, ή όφελος, ή ιδιοτέλεια. Η  μεγαλύτερη "επένδυση" των Ελλήνων είναι η Επιστημονική Αρμάδα που δημιουργηθηκε διεθνώς από τα Ελληνόπουλα από το πάθος και την αυτονόητη αυταπάρνηση των  Ελλήνων γονέων να σπουδάσουν με κάθε θυσία τα παιδιά τους και να τα  κάνουν άξιους επιστήμονες. Η Υψηλή αυτή άξια, δεν κρύβει κανένα "συμφέρον". Αποκαλύπτει την Αξία του Άυλου Πολιτισμού της Ανθρώπινης αναζήτησης του Φώτος. Το ίδιο μη ιδιοτελής είναι και η Δημιουργία και η Προσφορά στην Κοινωνία και στην Πατρίδα, και με Κοσμοπολίτικη αλλά ποτέ ισοπεδωτική μηδενιστική διάσταση, για όλη την Οικουμένη. 
Υπάρχουν Άνθρωποι, που την Δημιουργία και την προσφορά την εκφράζουν με τα ίδια άδολα και εξιδανικευμένα κίνητρα για την Ελλάδα, για τον Άνθρωπο, για τις Ιδέες,. τον Πολιτισμό, για την οντολογική υπόσταση. Για την ΠΛΑΤΩΝΟΣ ΠΟΛΙΤΕΙΑ.......  Σωκρατικά και Αριστοτελικά, αλλά όχι "σοφιστικά".

Η ισοπεδωτική προσέγγιση , προσέγγιση-εργαλείο παράγωγης παρακμής
Το ευτελές πρίσμα της ιδεοληψίας της ιδιοτέλειας  δημιουργεί στους πάσχοντες από αυτό την ανάγκη της ισοπεδωτικής προσέγγισης , προσεγγισης-εργαλείου παραγωγής παρακμής, να εξισώνουν σε όλα το "Προσφέρω" με το "παίρνω".

Κάποιος είπε ότι τουλάχιστον θα "βγάζουμε τους καφέδες", ή θα έχουμε την ευχαρίστηση γνωριμιών ως κίνητρο για την Κοινωφελή Δράση. Κάποιος μας έκλεισε το μάτι και είπε "έλα τώρα εσύ είσαι έξυπνος άνθρωπος, δεν μπορεί να τα κάνεις  αυτά χωρίς να βγάζεις κάτι" αξιολογώντας στο δικό του πεδίο αντίληψης των πραγμάτων ότι, είτε δεν λέμε την αλήθεια (ότι κάτι "βγάζουμε") είτε ότι δεν είμαστε "έξυπνοι".¨Ενώ κάποιος άλλος -στην ψυχοπνευματική του μιζέρια- αναρωτήθηκε "γιατί να κάνει κάποιος κάτι εάν δεν πρόκειται να βγάλει λεφτά". Ω ΤΙ ΠΑΡΑΚΜΗ !

Αποστολή και Σημασία των Κοινωφελών Φορέων.
Η κοινωφέλεια, όπως και πολλά πράγματα στην Ελλάδα, είναι παρεξηγημένη. Με πηγη παρεξήγησης το ΚΡΑΤΟΣ ΕΧΘΡΟ. Ενα Κράτος που με την δομή του καλείται να εξασφαλίσει την αποτυχία των Ελλήνων και της Ελλάδας. Ενα Κρατος-Εχθρο που καλειται να "κονταίνει" Προκρούστεια τον κάθε Ελληνα, επιδιώκοντας όλοι οι Ελληνες να είναι "Ίσοι ως Ασήμαντοι" . (Ίσοι=Ασήμαντοι).  Ενα Κράτος που επιδιώκει με πράξη ή παράλειψη να ταπεινώσει τον Άνθρωπο, να του "κουτσουρέψει" τα όνειρα και να επιδιώκει να τον αποκαρδιώσει σε κάθε προσπάθεια και επιδίωξη, προσδοκώντας να κάνει τον Ελληνα "ΝΑ ΤΑ ΠΑΡΑΤΗΣΕΙ".
Η "καραμέλλα" του "εμείς όλοι φταίμε" είναι η συνηθισμένη υπερασπιστική γραμμή του βιαστή, βασισμένη στην θυματοποίηση (victimization) της κακοποιημένης γυναίκας που "αυτή φταίει" που πέρναγε από την περιοχή και μάλιστα με ευάλωτη εμφάνιση.... Η γραμμή  του Victimizasion είναι τουλάχιστον ανήθικη και σαφώς μη παραδεκτή. Και την αποδέχονται  όσοι έχουν τον εαυτό τους, την Ελλάδα και τον Λαό της σε πολύ χαμηλή εκτίμηση. 

Μια Πολιτεία έχει σαν σκοπό "να βγάλει το καλό που έχει κάθε άνθρωπος μέσα του, και να τον στηρίξει στο ταξίδι του προς το φως."
Ενα Εξουσιαστικό Κράτος που θέλει δούλους, φροντίζει να καλλιεργεί τα κακό που μπορεί να κρύβει μέσα της η ανθρώπινη φύση. Ενα Κράτος Υπόδουλο σε ξένα κέντρα αποφάσεων, στήνει το σκηνικό μιας δήθεν νόμιμης και ηθικής δομής και δεοντολογίας, που ο Ελεύθερος Άνθρωπος,  ξεφωνίζει εύκολα ότι είναι μια δομή εξοστρακισμού των Ελλήνων, από την δημιουργία και το ταξίδι προς το φως. Και το δικό μας (???) το (υπόδουλο) Κράτος, που δεν έχει καμιά σχέση με τον Ελληνικό Πολιτισμό του Φωτός, φροντίζει να αποτύχουν όλοι οι Έλληνες, ή να τους εξαναγκάσει να φύγουν αφού με τα πρόσφατα διεθνή ανέντιμα τεχνάσματα, να τους λεηλατήσει χειρότερα από τον Ιμπραήμ και τις Γερμανικές αρχές κατοχής, την Πατρίδα Ελλάδα ως άυλη και υλική υπόσταση, κανοντας  και το ίδιο και στον Έλληνα και την Ελληνίδα. 
Ενα σκόπιμα κακοπροαίρετο Κράτος θεωρεί φοροδιαφυγή ακόμα και τις δωρεές στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Από το κακοπροαίρετο, απαξιωτικό οικονομιστικο κράτος μιζέριας καί μικρότητας και σε ρόλο,  "Σερίφη του Δάσους του Σέργουντ",   ή Βεζίρη, παράγεται και αναμοχλεύεται πολύ κακό στην Ελληνική Ψυχή και οδηγείται σε ένα φαύλο κύκλο ανατροφοτούμενης αρνητικής δυναμικής. Στις δικές μας εφαρμογές ακόμα και αυτό το κακώς προδιατεθημένο  Κράτος, γίνεται σε βάση ανθρώπινης επαφής φίλος, όταν δεν μπει κανείς σε αυτή την αρνητική δυναμική.

Η Κοινωφελής δράση, η οποία είναι και πλήρως νομικά θωρακισμένη, και διεθνώς και στην Ελλάδα, "λέει" ότι  "εκεί που αποχωρεί το Κράτος το Κοινωφελές Έργο Δημοσίου Συμφέροντος αναλαμβάνουν Ιδρύματα και Μη κερδοσκοπικά ΝΠΙΔ, τα οποία ΔΕΝ ασκούν Οικονομική Δραστηριότητα, και όλοι όσοι τα Διοικούν (πλην φυσικά του έμμισθου προσωπικού τους) δεν αμείβονται είτε άμεσα είτε έμμεσα.

Αυτο εχει ρητως ορισθει και στην Συστατικη Πραξη του Ιδρυματος, και καθοριζει καθε μας ενεργεια

Καθηγητης Ανδρεας Αθηναιος


------------------------------------------------------------------------------------------------------

*Καθηγητης Ανδρεας Αθηναιος  B.A., B.SC, M.A., MCP, ph.d., Post Doc, 
University οf PennsylvaniaCase Western Reserve University, Lindback Award of Academic Excellence, Villanova University (1985), ΠρΠρόεδρος Εταιρείας Πανεπιστημίου Αιγαίου και  Μέλος της Διοικούσας Επιτροπής του (..Συγκλήτου) , Σύμβουλος Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης (Πρυτανεία Γιάννη Πανούση) , τ.  Νομάρχης
Visiting Prof. : Franklin and Marshall U. Lancaster Pa (90's).,  Penn State University (90's), St. Joseph's University (70's)
U of Michigan Ann Arbor, Scholar 1984 and 1985


Tα Γραφεια Διοικησεως του Ιδρυματος Ελληνισμου ΝΠΙΔ επι της Λεωφορου Βασ. Αμαλιας 48 στην Ακροπολη.