ΑΓΡΙΛΗΣ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ

Πέμπτη 31 Ιουλίου 2014

ΑΝΔΡΕΑΣ ΠΟΤΑΜΙΑΝΟΣ Ο ΕΛΛΗΝΑΣ ΕΥΠΑΤΡΙΔΗΣ

Μέσα Ιουνίου. Πειραιάς. Μεσημέρι με ζέστη. Στον τελευταίο όροφο του κτιρίου η σημαία της Ηπειρωτικής, με το χρυσό βυζαντινό σταυρό μέσα στο μπλε φόντο κυματίζει από έναν ήπιο ανατολικό άνεμο. Στο εσωτερικό ο Ανδρέας Ποταμιάνος με τη συνηθισμένη στολή εργασίας του, γκρί πανταλόνι, λευκό υποκάμισο και σε κάποια καρέκλα αφημένο το μπλε σακάκι. Τηλέφωνα, χαρτομάνι, συνεννοήσεις, συναντήσεις, η σχετική ένταση, όλα όσα χαρακτηρίζουν τη ζωή ενός επιχειρηματία.
Πάνε 30 χρόνια που γνωριστήκαμε, κι αυτή η σχέση είχε, έχει κάτι ξεχωριστό. Δεν θυμάμαι ποτέ να συζητήσαμε κάτι δυσάρεστο που να μας αφορά. Ποτέ δεν αναφερθήκαμε στις σημαίες (μας) που υπεστάλησαν, όπως επίσης ποτέ δεν κάναμε «δουλειές». Ως εκ τούτων η σχέση ήταν καθαρά φιλική.
Στο ίδιο πνεύμα κύλησε και η συζήτηση που ακολουθεί. Ο λόγος του αιφνιδιάζει, κυρίως διότι περίμενες να ακούσεις, λόγω κοινωνικής θέσης αλλά και ηλικίας διαφορετικά πράγματα. Έτσι πιο συντηρητικά, πιο συντεταγμένα. Ως εκ τούτου, ότι ακούγεται είναι ενδιαφέρον.
Ξεκινάμε με τι άλλο; Τουρισμό!
Έχουμε λόγο να συμμεριζόμαστε τις πρωθυπουργικές αισιοδοξίες για το πλήθος των τουριστών που θα ξεπεράσουν τα 20 εκατομμύρια φέτος σύμφωνα με τις εξαγγελίες;
Το πλήθος είναι σημαντικό. Αυτό που έχει μεγαλύτερη σημασία είναι το τι εισπράττουμε. Συνεπώς πρέπει να εστιάσουμε στην ποιότητα, στις υπηρεσίες που παρέχουμε και στο να ορίσουμε το στόχο μας. Τι εννοώ; Παλιότερα έρχονταν στην Ελλάδα καθημερινώς 2.500 Αμερικανοί τουρίστες αεροπορικώς και δαπανούσαν πολλές μέρες σε κρουαζιέρες στα Ελληνικά νησιά. Στις μέρες μας έρχονται κάποιοι Αμερικανοί μέσω Ευρώπης ή Τουρκίας, αλλά αφενός μεν είναι πολύ λιγότεροι αφετέρου είναι περαστικοί, κάθονται ελάχιστα. Βεβαίως αυτό προκειμένου να επιτευχθεί είναι πολύπλοκο. Πρέπει να πεισθούν οι αεροπορικές εταιρείες να έχουν κατευθείαν ανταποκρίσεις, πρέπει να υπάρχουν πλοία με Ελληνική σημαία, να επιχειρούν στις Ελληνικές θάλασσες, πρέπει τα πλοία αυτά να επισκευάζονται σε Ελληνική ναυπηγοεπισκευαστική ζώνη. Πρέπει με λίγα λόγια, τα χρήματα από όλο αυτό τον κύκλο εργασίας να παραμένουν στην Ελλάδα. Έχουμε λοιπόν το θέμα του Περάματος που για διάφορους λόγους έχει νεκρωθεί, δεν έχουμε εθνικό αερομεταφορέα, έχουμε ένα καλό μεν αλλά πανάκριβο αεροδρόμιο, σε αντίθεση με την Τουρκία που έχει μια καταπληκτική αεροπορική εταιρεία και οικοδομεί νέα, καλά αεροδρόμια. Έχουμε βεβαίως πληθώρα πτήσεων charters κατευθείαν στα νησιά, αλλά αυτός είναι φτηνός τουρισμός, δεν αφήνει κάτι ιδιαίτερο στον τόπο. Υπάρχει τέλος και μια έλλειψη καλών, ποιοτικών ξενοδοχειακών μονάδων στο κέντρο που θα προσελκύσουν υψηλά εισοδήματα.
Ο τόπος μας με όλη αυτή την ιδιαιτερότητα που τον διακρίνει, δείχνει να είναι ασύμβατος με τη λογική των μεγάλων ξενοδοχειακών συγκροτημάτων. Μήπως θα ήταν σωστό να κρατηθεί ένα πιο Ελληνικό μέτρο.
Απολύτως. Υπάρχουν περιοχές όμως μπορούν να δεχθούν μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες. Όπως η Χαλκιδική ή η Κρήτη. Εκεί υπάρχουν οι συνθήκες ή ο χώρος. Αλλά σε άλλες περιοχές τα ξενοδοχεία πρέπει να ταιριάζουν απαραίτητα στο περιβάλλον και να έχουν την ανάλογη υψηλή ποιότητα.
Πάμε και στο πλήθος των τουριστών. Υπάρχουν εποχές που η ιδιαίτερα πυκνή παρουσία επισκεπτών ακυρώνει κάθε τι ξεχωριστό.
Πολύ σωστά. Πρέπει να προσέξουμε πόσους τουρίστες μπορεί να απορροφήσει σε μονάδα χρόνου μια περιοχή. Κλασσικό παράδειγμα είναι η Σαντορίνη. Δεν είναι δυνατόν να καταφθάνουν κάθε μέρα 6 ή 8 κρουαζιερόπλοια και να υπάρχουν σχεδόν τις ίδιες ώρες, ταυτόχρονα 10.000 κόσμο και να συνωστίζονται στα σοκάκια. Δεν καταλαβαίνουν τίποτα από Ελλάδα. Παίρνουν μια σειρά από φωτογραφίες, λένε ότι πήγαν στην Ελλάδα αλλά δεν είδαν κάτι από αυτήν. Ούτε φιλοξενία, ούτε κουζίνα, ούτε τοπικό χρώμα και για να έρθουμε και στο προκείμενο, δεν άφησαν και χρήματα. Υπάρχει και η πολιτική των εταιρειών να κρατούν τους επιβάτες όσο γίνεται περισσότερο στο πλοίο για προφανείς, οικονομικούς λόγους. Ήταν μια ριζική διαφωνία μου αυτή, όταν κάναμε συνεργασίες με αλλοδαπές εταιρείες. Σε κάθε περίπτωση το θέμα το αισθητικό είναι το σημαντικότερο. Να μην χάσει δηλαδή η Ελλάδα τον χαρακτήρα της, να μην γίνει σαν όλες τις άλλες τουριστικές χώρες.

Οφείλουμε να ανησυχούμε ότι σε κάποιο βαθμό αυτό ήδη συμβαίνει;
Υπάρχουν αρκετά νησιά που κρατούν ακόμα. Η Υδρα, η Πάτμος, η Σκόπελος και αρκετά άλλα. Ατυχώς αυτό δεν συμβαίνει παντού. Σε αυτό το σημείο η οικονομική ύφεση λειτούργησε θετικά καθώς επιβράδυνε σημαντικά το ρυθμό αλλοίωσης. Αντιλαμβάνομαι βέβαια και την αγωνία των ντόπιων να επιζήσουν με τρεις μόνον μήνες δραστηριότητας. Πλην όμως και εδώ μπορεί να υπάρξει λύση, διότι η τουριστική περίοδος μπορεί να επεκταθεί με προγραμματισμένες και στοχευμένες κινήσεις σε άλλο κοινό. Εξαρτάται πάντα το επίπεδο υπηρεσιών και στο που, πως απευθύνεσαι. Να μην λησμονούμε και το θρησκευτικό τουρισμό, όπου συναντούμε και την αναπτυσσόμενη αγορά της ομόθρησκης Ρωσίας.

Λίγα λόγια για τη σύγκριση του τουρίστα της δεκαετία του '70 με τον σημερινό.
Κατ' ουσίαν δεν υπάρχει σύγκριση. Τόσο στο προφίλ του επισκέπτη όσο και στο οικονομικό κομμάτι. Σήμερα εισπράττουμε πολύ λιγότερους ναύλους από ότι προ 15ετίας παρά το γεγονός ότι όλα έχουν ακριβύνει. Είναι και οι διάφορες οικονομικές συγκυρίες αλλά κυρίως είναι η αβουλία των κυβερνήσεων, η αδυναμία τους να πάρουν μια σωστή απόφαση και η επιθυμία τους να μεταφέρουν το πρόβλημα στην επόμενη κυβέρνηση. Είναι απαράδεκτο αν μην υπάρχει κρουαζιερόπλοιο με ελληνική σημαία και ότι συμβαίνει με το Ν.Α.Τ. Έχει χάσει τεράστια έσοδα από την υποστολή της ελληνικής σημαίας από τα ελληνικά κρουαζιερόπλοια, που απασχολούσαν χιλιάδες ναυτικούς. Αυτό συνέβη κυρίως λόγω της αδιαφορίας των ελληνικών κυβερνήσεων στην περίοδο 1999 -2000 που δεν αντελήφθησαντην σημασία της ελληνικής επιβατικής ναυτιλίας για την οικονομία της χώρας και την παρουσία της στο Αιγαίο.

Αν αύριο το πρωί είχε την απόλυτη εξουσία τι θα έπραττες σε τουριστικό επίπεδο;
Κατ' αρχήν νόμο που θα εφαρμόζεται, ο οποίος θα προστάτευε τα νησιά από πολεοδομικές και άλλες παρεμβάσεις. Ακολούθως να αναβαθμίσουμε την ποιότητα των υπηρεσιών. Στη συνέχεια οτιδήποτε απαιτείται ώστε να γίνει αντιληπτό ότι είναι ιδεώδης τόπος, αλλά και νομική, φορολογική σταθερότητα να προσκαλέσεις σοβαρούς επενδυτές, χωρίς να ήμαστε ενδοτικοί.

Θα μπορούσε η Ελλάδα να είχε αποφύγει το Μνημόνιο;
Δεν έχω ακριβή στοιχεία, δεν έχω διαπραγματευθεί, αλλά εκτιμώ ότι ήταν φανερό εδώ και πολλά χρόνια η προβληματική πορεία του υπέρογκου δανεισμού, όπως επίσης ότι κανείς δεν επισήμανε ότι μας δανείζουν δεν μας χαρίζουν. Είναι επίσης γεγονός ότι οι ξένοι έχουν επωφεληθεί πάρα πολύ από από αυτή την κατάσταση, όπως ότι θα έπρεπε να αντιδράσουμε πολύ πιο δυναμικά. Θα έπρεπε να βρεθεί άλλος τρόπος, διότι έτσι όπως γίνεται καταστρέφεται και ξεπουλιέται η χώρα. Κι αυτό είναι το χειρότερο. Βλέπουμε τώρα λιμάνια, υποδομές παραχωρούνται αναγκαστικά σε ξένους. Διότι ο πλούτος της Ελλάδας ποιος είναι; Η μοναδικότητά της. Δεν υπάρχουν άλλες περιοχές σαν τον τόπο μας για νησιωτικό τουρισμό. Αντε να βάλουμε και την Καραϊβική και αυτό το ξέρουν βέβαια και οι ξένες εταιρείες και ενδιαφέρονται να διέρχονται από τον ελληνικό χώρο χωρίς όμως και να τον καθιστούν home port. Και το ερώτημα που τίθεται εδώ είναι: Ποια Ελλάδα; Εκείνη που θα ανήκει στους Έλληνες ή εκείνη που θα ανήκει στους ξένους. Τα νησιά μας θα υπάρχουν. Το θέμα είναι σε ποιον θα ανήκουν.

Σε όλο αυτό το περίπλοκο θέμα κατά πόσο ευθύνεται ο μέσος πολίτης.
Ο πολίτης εμπιστεύθηκε τους πολιτικούς. Ο πολίτης δεν έχει ευθύνη.
Η θέση της Ε.Ε;
Σαφώς άδικη πολιτική. Λάθος το Μάαστριχτ, λάθος το ενιαίο νόμισμα. Με την πολιτική που ακολουθείται καταστρέφεται όλη η οικονομία της Ελλάδας. Αν δεν υπάρξουν κίνητρα, νομική σταθερότητα και εμπιστοσύνη δεν θα αλλάξει κάτι.

Στις πολλές επαφές που είχες, έχεις με πολιτικούς τόσους γενεών που έχεις γνωρίσει, τους έχεις μεταφέρει αυτές τις απόψεις σου;
Βεβαίως και συμφωνούν αλλά δεν ξέρω τι πιέσεις δέχονται.

Πιστεύεις ότι υπάρχει μια παρακμιακή πορεία των Ελλήνων πολιτικών σε σύγκριση με τους πολιτικούς του παρελθόντος;
Αλλάζουν οι εποχές, αλλάζει και η χώρα, αλλά νομίζω ότι το επίπεδο των πολιτικών τους παρελθόντος ήταν ανώτερο. Ευθύνονται πολλά για αυτό. Είναι και θέμα πειθαρχίας, εκπαίδευσης.
Να μιλήσουμε για τους Ολυμπιακούς αγώνες του 2004 ; Λάθος ή σωστό που τους αναλάβαμε;
Εγώ ήμουν πάντα υπέρ της ανάθεσης. Ότι έπρεπε δηλαδή κάποτε να οργανωθούν εδώ και πράγματι οργανώσαμε εξαιρετικούς σε κάθε επίπεδο αγώνες, δείξαμε τον καλύτερο εαυτό μας. Επίσης μας οδήγησαν σχεδόν αναγκαστικά σε μια σειρά από έργα που ίσως δεν γίνονταν ποτέ. Τώρα το τι ακριβώς έγινε στο οικονομικό κομμάτι, τι υπερτιμολογήσεις, τι έξοδα που δεν θα έπρεπε να είχαν γίνει δεν μπορώ να το αποτιμήσω. Ασφαλώς και έγιναν λάθη σε αυτό το σημείο, όπως και ότι υπάρχουν σήμερα πολλά κτίρια τα οποία δεν είναι αξιοποιήσιμα.

Στηρίζεις την ιδέα της πίστας F1 στην Δραπετσώνα. Θα μου επιτρέψεις την άποψη ότι είναι κάπως ουτοπική, έτσι για να το εκφράσω διακριτικά.
Είναι αλήθεια ότι είναι μεγαλεπήβολο σχέδιο. Αν δεν έχει η κυβέρνηση τη βούληση να το πάρει σοβαρά δεν μπορεί να προχωρήσει. Είναι τόσο μεγάλο που ξεφεύγει από την ιδιωτική πρωτοβουλία. Είναι σχεδόν όπως και οι Ολυμπιακοί αγώνες. Έτσι όπως το βλέπω, νομίζω ότι ξεφεύγει από τις δυνατότητες της παρούσης γενεάς.

Πάμε στον Πειραιά, στο λιμάνι.
Είμαι σφόδρα αντίθετος στην πώληση του λιμανιού. Έχω μιλήσει με ξένες εταιρείες. Είναι διατεθειμένοι τόσο να εγγυηθούν για κάποια χρόνια προσεγγίσεις, όσο και να καταβάλουν μισθώματα για χώρους και εγκαταστάσεις μου θα μισθώσουν. Δεν πρέπει να το πουλήσουμε. Και αυτό που λέω εγώ το καταλαβαίνουν και άλλοι. Ο Ο.Λ.Π. το καταλαβαίνει, ο Δήμαρχος το καταλαβαίνει. Είναι και θέματα νομικά. Αν μπορείς να το πουλήσεις. Αν τελικά πουλήσεις τα νησιά, τα λιμάνια, τα νερά, τι θα περισσέψει; Δεν θα υπάρχει η Ελλάδα με τη μορφή που τη γνωρίσαμε.

Παγκοσμιοποίηση, Ενωμένη Ευρώπη. Η γνώμη σου;
Το πείραμα απέτυχε. Ο σκοπός ήταν να ζούσε καλύτερα ο κόσμος. Να ήταν οι πολίτες ευτυχισμένοι. Εγώ δεν το βλέπω αυτό. Αν πρέπει να το χρεώσω κάπου, θα το χρέωνα στους πολιτικούς που δείχνουν να είναι εκτός πραγματικότητας.
Ας τελειώσουμε με κάτι από το παρελθόν. Είναι αληθές ότι με τα δικά σας πλοία κατέβηκε η ελληνική μεραρχία στην Κύπρο το θέρος του '64 και μάλιστα υπό κάλυψη.
Ναι είναι ακριβές. Κατόπιν προτροπής του τότε πρωθυπουργού αειμνήστου Γεωργίου Παπανδρέου. Είχαμε πάρει την απόφαση με τον πατέρα μου και τον αδελφό μου Γιώργο. Στην αρχή οι στρατιώτες ήταν με πολιτικά. Το είδαμε σαν υποχρέωση. Όταν μάλιστα επέστρεψε η Μεραρχία αρνηθήκαμε να μεταφέρουμε έστω και ένα φαντάρο και οποιοδήποτε στρατιωτικό υλικό. Θεωρήσαμε ότι ήταν ένα μεγάλο σφάλμα, μετά από τόσες θυσίες να επιστρέψει η μεραρχία, η οποία διασφάλιζε την ανεξαρτησία της Κύπρου. μια άποψη η οποία δυστυχώς επαληθεύτηκε το καλοκαίρι του '74.

Κάπου εδώ τέλειωσε το μαγνητοφωνημένο κομμάτι της κουβέντας, η συνάντηση ολοκληρώθηκε με ανάλαφρη, καλοκαιρινή συζήτηση. Μέσα Ιουνίου. Πειραιάς. Μεσημέρι με ζέστη. Σχεδόν έναν αιώνα μετά τη Χαμοζωή του Ι.Μ. Παναγιωτόπουλου, μπορεί να έχει εξαφανισθεί η ένδεια που περιγράφει «…η στεναχώρια και η φτώχεια μας παίδευαν ασώπαστες.», αλλά οδηγούμαστε στο απαισιόδοξο συμπέρασμα πως το λιμάνι, όπως και όλος ο τόπος, μάλλον έχει χάσει περισσότερα απ' ότι έχει κερδίσει. Αυτό το σύνθετο της Ε.Ε. της παγκοσμιοποίησης και της συντεταγμένης χρεοκοπίας που βιώνουμε δεν μας αφήνει πολλά περιθώρια αισιοδοξίας.
Το κοντινό μέλλον θα μας δείξει αν δικαίως ανησυχούμε.
RocketTheme Joomla Templates

Τετάρτη 16 Ιουλίου 2014

ΚΑΛΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ




ΤΟ ΙΔΡΥΜΑ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ ΝΠΙΔ 
ΚΑΙ 
ΤΟ ΚΟΙΝΩΦΕΛΕΣ ΙΔΡΥΜΑ ΠΕΡΣΕΥΣ ΑΘΗΝΑΙΟΣ ΝΠΙΔ

ΣΑΣ ΕΥΧΟΝΤΑΙ ΚΑΛΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ

ΚΑΙ ΟΙ ΔΥΟ ΦΟΡΕΙΣ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΟΦΕΛΟΥΣ
ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΗΝ ΣΥΣΤΑΤΙΚΗ ΤΟΥΣ ΠΡΑΞΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΟΥΝ ΜΕ ΤΟ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ 
ΤΩΝ ΑΚΑΔΗΜΑΙΚΩΝ ΙΔΡΥΜΑΤΩΝ

Προσωπικο Ασφαλειας θα εργαζεται για την οποια ολοκληρωση προγραμματων

e mail  hfnd3@otenet.gr 



  



Τετάρτη 9 Ιουλίου 2014

ΣΗΜΑΝΤΙΚΕΣ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ ΠΡΟΣΕΦΕΡΕ ΣΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΤΟ ΛΕΟΝΤΕΙΟ ΛΥΚΕΙΟ

ΕΓΚΑΙΝΙΑ ΤΟΥ ΜΟΥΣΕΙΟΥ ΛΕΟΝΤΕΙΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ - Musée des Frères Maristes & du Lycée Leonin



ΕΓΚΑΙΝΙΑ ΤΟΥ ΜΟΥΣΕΙΟΥ ΛΕΟΝΤΕΙΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ - Musée des Frères Maristes & du Lycée Leonin
ΟΤΑΝ Η ΠΑΙΔΕΙΑ ΣΥΝΑΝΤΑ ΤΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟ
 
Συγκίνηση και ενθουσιασμός επικράτησαν στα εγκαίνια το Μουσείου των Μαριανών Αδελφών «Musée des Frères Maristes & du Lycée Leonin», όπου ξετυλίγεται η ιστορία δύο περίπου αιώνων λειτουργίας του Λεοντείου Λυκείου στην Αθήνα. 
Απόφοιτοι που διαπρέπουν ως επαγγελματίες, μαθητές, γονείς, καθηγητές, φιλότεχνοι και μελετητές παραβρέθηκαν στην γιορτή μνήμης για τα 176 χρόνια ζωής του σχολείου και ξεναγήθηκαν από την μουσειολόγο κα Λουϊζα Καραπιδάκη, που φρόντισε μετά από εννέα ολόκληρα χρόνια μελέτης να δημιουργήσει ένα πολυδιάστατο χώρο εκμάθησης και αναψυχής προσφέροντας ένα πολύπλευρο διδακτικό ρόλο, τόσο για την ιστορία του ως εκπαιδευτηρίου, όσο και για το τάγμα των Μαριανών Αδελφών (Frères Maristes) που το διοικεί.
 Το μουσείο, που αποτελεί πρότυπο  για τα ελληνικά εκπαιδευτικά δεδομένα, στεγάζεται στο  ιστορικό κτίριο των Άνω Πατησίων, δείγμα μοντέρνας αρχιτεκτονικής της εποχής του, το οποίο σε μία δεκαετία θα συμπληρώσει 100 χρόνια από την κατασκευή του.
   Ο νέος αυτός πολιτιστικός φορέας, πολύτιμος ως προς τη μοναδικότητα της συλλογής του πήρε σάρκα και οστά χάρη στην  τεράστια συμβολή του  αποφοίτου του Σχολείου μας εφοπλιστή κ. Διαμαντή Διαμαντίδη και την ευγενή χορηγία του, μέσω του Ιδρύματος «Προποντίς», του οποίου είναι Πρόεδρος, καθώς και  όσων υποστήριξαν αυτή την προσπάθεια.
Η Ενωση Αποφοίτων Λεοντείου με τις προσπάθειες της κατόρθωσε να δώσει μια τεράστια πολιτιστική ταυτότητα στο μουσείο...
Οχι μόνο διότι ανάμεσα στα εκθέματα κατόρθωσε να συλλέξει   έργα αποφοίτων που διέπρεψαν στις Τέχνες και τα Γράμματα, τόσο στην Ελλάδα, όσο και στο εξωτερικό, τιμώντας τους μαθητές που κάθισαν στα θρανία των δύο παραρτημάτων του Λεοντείου Λυκείου (Πατησίων και Νέας Σμύρνης) ... Εργα όπως αυτοπροσωπογραφία του Χατζηκυριάκου Γκίκα,  των Ακριθάκη, Γιαγίάνου, Καραμποτ, Μαρτίνου, Προεστού, πρωτότυπες ποιητικές συλλογες του Φωστιέρη,εργα του Βακαλόπουλου  πρωτότυπες παρτιτούρες των Πλέσσα, Χαλαρη, Κηλαιδόνη,..Αναφορές στο φωτογράφο Χαρισιάδη και τον γλύπτη  Γιάννη Παππα...ενθυμήματα του μακαριστού Αρχιεπισκοπου  Χριστόδουλου...και οι προθήκες των  αποφοίτων συνεχώς συμπληρώνονται....
Αλλά και γιατί σε σύντομο χρόνο κατέγραψε ένα σημαντικό τμήμα από αυτούς που πέρασαν τα θρανία των Λεοντείων 
Στον κατάλογο των Αποφοίτων περιλαμβάνονται εκπρόσωποι από τον χώρο των Γραμμάτων και των Τεχνών όπως οι: Περσέας Αθηναίος (καθηγητής, δημοσιογράφος, συγγραφέας, Ιδρυτής του ομώνυμου Ιδρύματος Ελληνισμού και Κοινωφελούς Ιδρύματος), Αλέξης Ακριθάκης (ζωγράφος), Βασίλης Αλεξάκης (συγγραφέας), Γιάννης Αλεξάκης (ηθοποιός, σκηνοθέτης), Γιάννης Βούρος (θεατρολόγος, ηθοποιός,καλλιτεχνικός διευθυντής του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδας, Αποστόλης Γιαγιάνος (ζωγράφος), Γρηγόρης Γιαγιάνος (γκαλερίστας), Κώστας Γκιμοσούλης (συγγραφέας), Ντένης Ζαχαρόπουλος (ιστορικός, κριτικός τέχνης, καλλιτεχνικός διευθυντής του Μακεδονικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης), Στέφανος Ήμελλος (Ακαδημαϊκός), Αθανάσιος Θεοδωρόπουλος (Πρόεδρος ΔΣ Εθνικής Λυρικής Σκηνής), Σπύρος Ιακωβίδης (Ακαδημαϊκός. Ως πρωτοετής φοιτητής Αρχαιολογίας το 1941 συμμετείχε στην Επιτροπή Απόκρυψης και Ασφάλισης όλων των εκθεμάτων του Αρχαιολογικού Μουσείου από τους Γερμανούς κατακτητές), Παναγιώτης Καλαντζόπουλος (συνθέτης), Φρέντυ Κάραμποττ (ζωγράφος, graphic designer, διαφημιστής), Λουκάς Καρυτινός (αρχιμουσικός), Λουκιανός Κηλαϊδόνης (συνθέτης), Τζόρτζιο ντε Κίρικο (ζωγράφος, συγγραφέας, γλύπτης) Γιώργος Λούκος (Πρόεδρος και Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου),Γιώργος Μαρίνος (ηθοποιός), Δημήτρης Μαραγκόπουλος (συνθέτης,καθηγητής στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο), Λυκούργος Μαρκέας (συνθέτης), Ζακ Μεναχέμ (μουσικολόγος, ραδιοφωνικός παραγωγός), Ευάγγελος Μουτσόπουλος  (Ακαδημαϊκός, Πρύτανης ΕΚΠΑ), Σταύρος Ξενίδης (ηθοποιός), Βαγγέλης Παπαθανασίου (συνθέτης), Γιάννης Παππάς (γλύπτης), Μίμης Πλέσσας (συνθέτης), Γιώργος Σγουράκης (παραγωγός, σκηνοθέτης), Θωμάς Σφηκόπουλος (Αντιπρύτανης ΕΚΠΑ), Αντώνης Φωστιέρης (ποιητής), Χριστόδουλος Χάλαρης (συνθέτης), Δημήτρης Χαρισιάδης (φωτογράφος), Νίκος Χατζηκυριάκος-Γκίκας (Ακαδημαϊκός, ζωγράφος, γλύπτης, χαράκτης) και Περικλής Χούρσογλου (καθηγητής Κινηματογράφου, σκηνοθέτης). 
 
Από τον χώρο του αθλητισμού οι: και Λάμπης Νικολάου (μέλος Αθανάτων Δ.Ο.Ε.), Μάκης Γαρουφαλίδης, Γιώργος Πρίντεζης (καλαθοσφαιριστές), Χρυσή Διαμαντοπούλου, 
Τεό Λοράντος, Δημήτρης Σελετόπουλος, Γιώργος Ρέππας, Δημήτρης Κουκής (υδατοσφαιριστές), και Σπύρος Φουρλάνος (ποδοσφαιριστής).
 
Από τον χώρο της Πολιτικής οι: Κωστής Στεφανόπουλος (τ. Πρόεδρος Δημοκρατίας), Πάνος Καμμένος, Βασίλης Κικίλιας (Υπουργός Δημόσιας Τάξης), Γιώργος Κουμουτσάκος,  Κώστας Μουσουρούλης, Αργύρης Ντινόπουλος (Υπουργός Εσωτερικών), Γιάννης Πανούσης, Κυριάκος Πιερρακάκης, Σάκης Πεπονής .
 
Από τον χώρο των ΜΜΕ οι: Αλφόνσος Βιτάλης, Νίκος και Γιώργος Βλαβιανός, Αντώνης Καλκαβούρας, Δημήτρης και  Αντώνης Λιάρος, Ηλίας Μαμαλάκης, Δημήτρης Μενούνος, Τάσος Μπάρλας, Μπάμπης Παπαδημητρίου, Γιάννης Πρετεντέρης, Φώτης Σεργουλόπουλος, Παύλος Τσίμας και Μιχάλης Τσώχος. 
 
Από τον χώρο της Ναυτιλίας οι: Γιώργος Βερνίκος,  Διαμαντής Διαμαντίδης, Γιώργος Δεμενόπουλος, Βασίλης και Κωνσταντίνος Κωνσταντακόπουλος, Γιάννης Κούστας , Περικλής Παναγόπουλος  και Δημήτρης Σβώλος .
 
Από τον επιχειρηματικό χώρο οι: Ανδρέας Βγενόπουλος, Ορφέας Βεϊνόγλου,  Μιχάλης Γκιόλμαν, Νάσος Κόκκινος, Αχιλλέας και Χρήστος Κωνσταντακόπουλος, Άγγελος Μενεγάτος, Χρήστος Πανόπουλος, Τασος Πράσινος, Πολυχρόνης και Γιάννης Συγγελίδης και Κωνσταντίνος Φρουζής και Νίκος Κουμμέτης
 
Από τον επιστημονικό χώρο οι: Γιώργος Βλάχος (καθηγητής Ε.Μ.Π.), Γιώργος Βλάχος (καθηγητής Ναυτιλιακών Σπουδών), Θεόδωρος Εδιπίδης (καθηγητής Ιατρικής), Παναγιώτης Ζουμπούλης (ορθοπεδικός-χειρουργός σπονδυλικής στήλης), Δημήτρης Κωστής (καθηγητής Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών), Ευάγγελος Μανωλόπουλος (καθηγητής Φαρμακολογίας), Κωνσταντίνος Μενουδάκος (νομικός), Περικλής Παπαδόπουλος (καθηγητής NASA), Σωτήρης Ράπτης (καθηγητής Ιατρικής), Ευρυπίδης Στεφάνου (καθηγητής Χημείας), Γιάννης Χαραλάμπους (καθηγητής Πληροφορικής) και πάρα πολύ άλλοι.
 
Τέλος, από τους κόλπους της Εκκλησίας, απόφοιτοι υπήρξαν ο μακαριστός Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος  Χριστόδουλος και ο μακαριστός Μητροπολίτης Αυστρίας και Ουγγαρίας Μιχαήλ Στάϊκος, ενώ ο νυν Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος  κ. Ιερώνυμος διετέλεσε φιλόλογος καθηγητής στο Λεόντειο Λύκειο Νέας Σμύρνης κατά την δεκαετία του ΄60.
 

Κυριακή 6 Ιουλίου 2014

6 ΧΡΟΝΙΑ ΜΟΥΣΕΙΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗΣ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑΣ ΣΤΗ ΓΛΩΣΣΑ ΣΚΟΠΕΛΟΥ



ΜΟΥΣΕΙΟ  ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗΣ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑΣ
ΓΛΩΣΣΑ ΣΚΟΠΕΛΟΥ


ΣΗΜΕΡΑ ΓΙΝΕΤΑΙ  6 ΧΡΟΝΩΝ


Το Μουσείο Πολιτιστικής Κληρονομιάς στη Γλώσσα Σκοπέλου είναι Δημιούργημα του Ιδρύματος Ελληνισμού ΝΠΙΔ και της Βιβλιοθήκης Περσεύς Αθηναίος.

Σαν Σήμερα Κυριακή -και τότε- 6 Ιουλίου του 2008, άνοιξε την αγκαλιά του στους Γλωσσιωτες, τους Σκοπελιτες, και σε ολόκληρο τον Κόσμο που αντιλαμβάνεται ότι ο Πολιτισμός είναι ένα συνεχές δίδαγμα για την διαχρονική ζωή, και όχι "κίτρινο γραμμα ξεχασμένο στο συρτάρι". Ο Πολιτισμός ειναι γνώση και Σοφία, χρησιμότατη για την κάθε..."σημερινή" Ζωή.

Σήμερα συμπληρώνονται 6 χρόνια λειτουργίας του Μουσείου. Ο Λαός το ονόμασε "Ναυτικό Μουσείο" λόγω της σημαντικής θέσης που έχει το Ελληνικό Πλοίο και η Θάλασσα στην θεματολογία του.

Το1983,Το Ίδρυμα  πρόσφερε απασχόληση σε Δέκα νέους και νέες από το νησί μας, στα πλαίσια της συνεργασίας του Ιδρύματος με το Υπουργείο Πολιτισμού και την 7η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων. 

Μέσα απο τις Δρασεις του Μουσείου, το Υπουργείο Πολιτισμού, η 7η ΕΒΑ και το Ίδρυμα, ενεσκυψαν στον Βυζαντινό Πλούτο του Νησιού για πρώτη φορά.



μια ανοιχτη αγκαλια στο απερνατο γαλαζιο του Ελληνικου Ουρανου και της Θαλλασας

Το Κτηριο του Μουσειου στην αναπαλαιομενη Αρχιτεκτονικη του Νησιου


Το Ίδρυμα Ελληνισμού Ν.Π.Ι.Δ. και το Κοινωφελές Ίδρυμα Περσεύς Αθηναίος Ν.Π.Ι.Δ. έχουν στους καταστατικους τους Σκοπούς την διαχρονική και στο αιώνιο διάρκεια του Έργου τους και μέσα σε αυτό και του Μουσείου και της Βιβλιοθήκης στη Γλώσσα Σκοπελου