ΑΓΡΙΛΗΣ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ

Σάββατο 22 Φεβρουαρίου 2020

ΣΩΤΗΡΗΣ ΣΟΦΙΑΝΟΠΟΥΛΟΣ : ΕΒΓΑΛΕ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ ΣΤΗΝ ΖΑΚΥΝΘΟ

 
Την ωρα που καποιος εχει φυγει για τα αστερια - αναποφευκτο τελος μιας "ασκησης με πραγματικα πυρα" που ειναι η ζωη, υπαρχουν τρια επιπεδα αναλυσης. Το πλεον σημαντικο ειναι το δικο του ταξιδι για την Ιθακη, κατι που μονο ο Θεος και ιδιος ως φως πλεον γνωριζει. Το δευτερο ειναι ο Κοινος Τοπος... "τι προσεφερε στην Κοινωνια" . Θα ηταν ομως πολυ σημαντικοτερο για την Κοινωνια να αποτιμησει, τα Εμποδια και τις "τρυπες του Συστηματος" που δεν αφησαν καθε Ηρωα, Ναυτη η Αξιωματικο στην Οδησσεια, να προσφερει στο Κοινωνικο Συνολο αυτα που ηθελε και μπορουσε. Οι "Τρυπες του Συστηματος", θα ηταν μια χρησιμη αποτιμηση, οχι του Οδυσσεα, αλλα της Κοινωνιας, αποτίμηση που πρεπει να κανει αν δεν θελει να βυθιζεται στην εντροπια του χαους και της παρακμης. 

Ας Δανειστω κατι απο μια Ημεριδα προς διασωστες στο Δωμα ενος Φορεα του ΕΣΥ. Ο Ομιλητης Ειπε " Και σαν αποδειξη οτι υπαρχει Θεος, το ΕΚΑΒ φερνει ζωντανο καποιον στο Νοσοκομειο, και αυτος πεθαινει εδω".
Τα Γέλια που ακολουθησαν ειχαν μια και μοναδικη αιτια: Το ερωτημα  "τι" δεν καναμε σωστα και μας  " εφυγε" μια Ανθρωπινη ζωη που ηρθε κοντα μας με την Εμπιστοσυνη οτι θα κανουμε τα παντα. Καναμε τα Παντα?? Η καπου τα καναμε μουσκεμα???  Γιατι  ειναι Κριμα να κινητοποιειται η Πολεμικη Αεροπορια για διακομιδες, να τρεχει η Αμεσος Δρασης να ανοιξει το δρομο στο ΕΚΑΒ, να αγωνιουν και να τρεχουν γιατροι και νοσηλευτες στα Επειγοντα , να ξενυχτανε  Γιατροι και Νοσοκομες για να σωσουν την ζωη ενος Ανθρωπου , και να μας φευγει ο Αρρωστος γιατι ηταν Παρασκευη και τον Ξεχασαμε μετα την επιτυχη απλη επεμβαση στο Χειρουργειο.

Θα ηταν απολυτα χρησιμο για μια Κοινωνια, να  μελετουσε τις "Τρυπες του Συστηματος", αυτα που εμποδισαν την Δημιουργια στο Ταξιδι για την Ιθακη, και αυτα που ενω ειναι Ανθρωπινως δυνατον να γινουν, δεν τα κανουμε.

Μονον εφοσον η καθε Μαχη δοθει μεχρις Εσχατων, τοτε ισχυει το "ηταν θελημα Θεου".... Αλλα δεν μπορει αυτη η οντως υπαρκτη αληθεια, να αποτελει  αλλοθι για καθε Σκοταδιστικη πραγματικοτητα, στερημενη ιδεοληψια η μετριοτητα,   και καθε Ανικανοτητα.  Γιατι δεν  ηταν "θελημα θεου" να μην βγαλει η Ελλαδα Πετρελαιο στη Ζακυνθο, η επειδη ηταν Παρασκευη να ξεχασουμε τον αλλο στο Χειρουργειο.

Καθηγητης Ανδρεας Αθηναιος