ΑΓΡΙΛΗΣ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ

Τετάρτη 14 Σεπτεμβρίου 2016

ΥΠΟΒΡΥΧΙΟ ΚΑΤΣΩΝΗΣ : 14 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 1943 - 14 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2016 : 73 ΧΡΟΝΙΑ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑΤΟΣ ΑΡΕΤΗΣ


Το σημειωμα αυτο γραφτηκε για τους μαθητες των Σχολειων που επισκεπτονται το Μουσειο μας.

 ΓΝΩΣΤΙΚΕΣ ΙΚΑΝΟΤΗΤΕΣ ΚΑΙ ΝΟΗΤΙΚΕΣ ΚΑΙ ΨΥΧΙΚΕΣ  ΙΚΑΝΟΤΗΤΕΣ ΔΗΛΑΔΗ ΙΚΑΝΟΤΗΤΕΣ ΑΡΕΤΗΣ.

Οι νεαρες ηλικιες, -που ολοι περασαμε απο αυτες....- , καταλαβαινουν την "ιστορια", σαν ενα "σκονισμενο ντουλαπι" που πιανει χωρο, που θα επρεπε να χρησιμοποιειται για ...συγχρονες λειτουργικες αναγκες. 
Ταυτοχρονα, Οι ιδιες νεαρες ηλικιες, θεωρουν απαραιτητο να αποκτησουν "δεξιοτητες", και οπωσδηποτε να σπουδασουν, ωστε να ειναι ικανοι να αναδειχθουν και να "πετυχουν".
Ομως Η "Επιτυχια" και η Δικαιωση στην ζωη, δεν ειναι  μονο θεμα γνωστικων ικανοτητων και 'δεξιοτητων".
Ειναι απολυτα θεμα νοητικων και ψυχικων Ικανοτητων, και αυτες διδασκονται, και αποκτωνται μεσα απο ψυχικες εγγραφες νοηματων, απο ΠΡΟΤΥΠΑ που γινονται "παραδειγμα"  και που χαριζουν τις αρετες (νοητικες και ψυχικες ικανοτητες) που ειναι απαραιτητες για την επιτυχια.
Το να εισαι καλος κολυμβητης, δεν αρκει για να σωθεις σε μια κακοκαιρια. Πρεπει  να μαθεις να μην εισαι δειλος, να μην πανικοβαλεσε, να μην τα χανεις. Θα πρεπει να μαθεις να υπερασπιζεσε αυτα που αγαπας και αυτα που πιστευεις. Και πανω απο ολα θα πρεπει να μαθεις ΠΩΣ ΣΤΟ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟ ΜΕΤΡΟ ΣΟΥ μπορεις να το κανεις.
Και για αυτο θα σιγουρευτείς απο τα παραδειγματα αθρωπων που το εκαναν.
Αυτοι που ονομαζονται ΗΡΩΕΣ δεν προερχονται απο τους θεους του Ολυμπου. Ειναι ο ναυτης του Υποβρυχιου Κατσωνης απο την Γλωσσα της Σκοπελου,  Ο Πλοιαρχος Λασκος αδελφος του Σκηνοθετη Ορεστη Λασκου. Ειναι κανονικοι ανθρωποι, οι οποιοι πιστεψαν οτι στο μετρο των ανθρωπινων δυνατοτήτων  συμπεριλαμβανεται το θαρρος, η ικανοτητα να μην το βαζουν στα ποδια  -οπως αυτοι που αφησαν αφυλακτα τα νωτα του Λεωνιδα στις Θερμοπυλες-, να μην γινουν προδοτες -οπως ο Εφιαλτης και ο Πηλιος Γουσης (Κουγκι)-, αλλα να εχουν την ικανοτητα να υπερασπισθουν και να συμπαραταχθουν με τους "συντρόφους τους', ειτε "συντροφοι"  σημαινει την Οικογενεια τους, ειτε τους φιλους τους, ειτε τους συμμαθητες τους, ειτε την Πολη τους, ειτε το νησι τους ειτε την Πατριδα τους.
Η Ιστορια σε διδασκει, οτι μπορεις, εσυ που εισαι ενας κανονικος ανθρωπος, να μην εισαι ενας ασημαντος και αβουλος δειλος. Να μην εχεις ταπεινα παθη. Η Ιστορια σου δινει την ικανοτητα να εχεις την γνωμη σου, να εχεις ισχυρη προσωπικοτητα, και να κερδιζεις τον σεβασμο των αλλων με αυτην και οχι με το να ενταχθεις στην μαζα.
Ο αυτοσεβασμος σου και η Δικαιωση των ονειρων σου, χρειαζονται ψυχικες και νοητικες ικανοτητες, δηλαδη αρετες, αρετες που θελουν και αυτες γνωση και ασκηση για να τις αποκτησεις...
Το Μουσειο μας, εχει το Υποβρυχιο Κατσωνης και το εκ Γλωσσας και Σκοπελου πληρωμα του σε σημαντικη θεση. Οχι μονο σαν αναγνωριση και τιμη στους Ηρωες, αλλα και για να πουν αυτοι στους νεοτερους, οτι εχουν και αυτοι μεσα τους δυνατη ψυχη που εχει μια τεραστια δυναμη που χρειαζεται να ασκηθει και για την κατακτηση της Δικαιωσης αλλα και για να αντιμετωπισθουν οι "κακοκαιριες" που εχει μεσα του το ταξιδι της ζωης.

Το σημειωμα αυτο γραφτηκε για τους μαθητες των Σχολειων που επισκεπτονται το Μουσειο μας.