ΑΓΡΙΛΗΣ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ

Κυριακή 13 Φεβρουαρίου 2011

ΚΥΡΙΑΚΗ 13 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2011 ΤΟ ΙΔΡΥΜΑ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ ΤΙΜΑ ΤΟΥΣ ΠΕΣΟΝΤΑΣ ΣΤΗ ΜΑΧΗ ΤΗΣ ΦΛΩΡΙΝΑΣ

Η ΜΑΧΗ ΤΗΣ ΦΛΩΡΙΝΑΣ η μνημη της οποιας τιμαται καθε χρονο εγινε στις 12 Φεβρουαριου του 1949.
Η επίθεση εκδηλώθηκε στις 3.30 το πρωί της 11 προς 12 Φεβρουαρίου του '49. Το σχέδιο προέβλεπε την κατάληψη των γύρω υψωμάτων όσο ήταν σκοτάδι και την είσοδο στην πόλη με το φως της ημέρας. Ωστόσο οι επιθέσεις έγιναν σχεδόν ταυτόχρονα και αυτό θεωρήθηκε σοβαρό τακτικό λάθος. Μερικά υψώματα κατελήφθησαν από τον εχθρο αλλά ο εχθρος ειχε απεναντι του τον θρυλικο "παππου" διοικητη της ΙΙ Μεραρχιας, τον Στρατηγο Νικολαο Παπαδοπουλο με μοναδικες πολεμικες διακρισεις απο την εποχη της μαχης του Ριμινι.. Ο Παπαδόπουλος διέταξε άμεση αντεπίθεση. Ο αιφνιδιασμός είχε αποτύχει, αλλά η επίθεση συνεχίστηκε. Μία από τις τέσσερις ταξιαρχίες που είχε διαθέσει ο ΔΣΕ εισέδυσε στην πόλη, αλλά αντιμετωπίστηκε ακαριαία από τη φρουρά. Διακόσιοι αντάρτες αιχμαλωτίστηκαν και κλείστηκαν σ' ένα κτίριο της πόλεως. Παντού, μέσα και έξω από την πόλη, οι αντάρτες γίνονταν δεκτοί με φονικά πυρά. Το απόγευμα της 12ης Φεβρουαρίου οι αντάρτες εξαπέλυσαν μια τελευταία σφοδρή επίθεση, αλλά οι άνδρες του Παπαδόπουλου κράτησαν τις θέσεις τους και αντεπετίθεντο σε όλα τα σημεία.
Η επίθεση εναντίον της Φλώρινας άρχισε να παραπαιει

Ανω: 10π.μ. Κυριακη 13 Φεβρουαριου 2011 : ...Χιονια Στο Καμπαναριο.......
Ανω και Κατω : 10.15π.μ. : Ο Ιερος Ναος Αγ. Γεωργιου στον οποιο ετελεσθη η Δοξολογια

Ανω και Κατω : Μετα την Δοξολογια οι τιμωντες την μνημη της Μαχης της Φλωρινας και ολους εκεινους που εδωσαν την ζωη τους για την Ελλαδα, πορευονται προς το Στρατιωτικο Κοιμητηριο.

Ανω : 10.40 πμ : Περας προσελευσεως στο Στρατιωτικο Κοιμητηριο
Ανω : Προετοιμασια για την καταθεση Στεφανων.
Κατω : Απο δεξια προς τα Αριστερα : Ο Προεδρος της ΕΑΑΣ Αντιστρατηγος ΤΘ ε.α. Κορακης Γεωργιος, Ο Στρατηγος Κωσταντινος Κορκας που πολεμησε στην Μαχη της Φλωρινας ως νεος τοτε αξιωματικος, και ελαβε εντολη απο τον Στρ. Παππου να καταλαβει το υψωμα 1033, Ο Στρατηγος ε.α. Αριστοδημος Μπουλουκος τ. Βουλευτης και εχων γραψει ιστορια ως "Ο Λοχαγος ΜΠουλουκος" στην υποθεση ΑΣΠΙΔΑ, Ο καθηγητης Ανδρεας Αθηναιος, τ. Νομαρχης και Προεδρος του Ιδρυματος Ελληνισμου.

Ανω : Ο Αντιστρατηγος Τ.Θ. ε.α. Κορακης Γεωργιος, ομιλει με συγκινηση για τους Ηρωικως αγωνισαμενους και πεσοντας ΥΠΕΡ ΠΑΤΡΙΔΟΣ. Ενω πισω του Μακεδονομαχοι με τις στολες τους εχουν παραταχθει τιμητικα ενθεν και ενθεν του μνημειου πεσοντων.


Ανω και Κατω: Στεφανια στο μνημειο κατεθεσαν εκπροσωποι ενωσεων Αποστρατων αξιωματικων Στρατοιυ και Χωροφυλακης, απο Αθηνα, Θεσσαλονικη και Φλωρινα. Το Ιδρυμα Ελληνισμου που εκ της οντολογικης του Υποστασεως τιμα την πατριδα Ελλαδα, κατεθεσε Στεφανον δια της Διεθυντριας Διοκητικου του, Υποναυαρχου (Υ) ε.α. Π.Ν. Λουκιας Τσωνη.
Κατω : Η Διευθ/α Δ/κου του Ιδρυματος Ελληνισμου Υποναυαρχος (Υ) Π.Ν. ε.α. Τσωνη Λουκια, λαμβανει θεση για να σταθει σε σταση προσοχης μετα την καταθεση του Στεφανου του Ιδρυματος.

Ανω : Η Εκκλησια με επικεφαλης τον ΣΕβ. Μητροπολιτη Φλωρινας και τον αλλο ιερο κληρο. Η Εκκλησια και η Πολιτεια ειναι αρρικτα δεμενες σε αυτο που ειναι Η Ελλαδα.....
Ανω και Κατω: Μακεδονομαχοι καταθετουν Στεφανον στο Μνημειο πεσοντων.
Κατω : Ο Καθ. Ανδρεας Αθηναιος εχοντας κλεισει στην καρδια του την Ελλαδα......οπως ακριβως το οριζει ο ποιητης Διονυσιος Σολωμος...

Ανω και Κατω το μνημειο των πεσοντων ΔΑΦΝΟΣΤΕΦΑΝΟΜΕΝΟ