ΑΓΡΙΛΗΣ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ

Τετάρτη, 30 Νοεμβρίου 2016

30 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ ΕΟΡΤΗ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΑΝΔΡΕΟΥ

Θρησκευτικά (Δ Δημοτικού) - Βιβλίο Μαθητή
33. Eργαζόμαστε για την ενότητα όλων 35. Ο Ιησούς διωκόμενος καταφεύγει στην Αίγυπτο Επιστροφή στην αρχική σελίδα του μαθήματοςΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΑ  Δ.   ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ

Ο ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΑΝΔΡΕΑΣ


Εικόνα

Ο Aπόστολος Ανδρέας

Στις 30 Νοεμβρίου η Εκκλησία μας τιμά τη μνήμη του Aγίου Ανδρέα. Ας γνωρίσουμε από κοντά το σπουδαίο αυτό Απόστολο.
Ο Ανδρέας καταγόταν από τη Γαλιλαία και μαζί με τον αδερφό του Πέτρο ήταν ψαράδες. Όταν ο Ιωάννης ο Πρόδρομος είπε για το Χριστό που περνούσε δίπλα του «Αυτός είναι ο αμνός του Θεού», ο Ανδρέας που ήταν μαθητής του αμέσως ακολούθησε το Χριστό. Γι’ αυτό ονομάστηκε και Πρωτόκλητος, αφού ήταν ο πρώτος μαθητής που ο Χριστός κάλεσε κοντά του.
Με πίστη ακολούθησε το Χριστό ως τη Σταύρωση και την Ανάσταση του. Μετά την Πεντηκοστή κήρυξε σε πολλές χώρες. Αφού πέρασε από αρκετές περιοχές της Ελλάδας, κατέληξε στην Πάτρα. Εκεί δίδαξε, βάφτισε, γιάτρεψε πολλούς και ο λαός τον σεβόταν και τον αγαπούσε. Όμως στο Ρωμαίο διοικητή της πόλης δεν άρεσε αυτή η αγάπη του λαού για τον Aπόστολο Ανδρέα. Όταν μάλιστα έμαθε ότι βαφτίστηκαν χριστιανοί η γυναίκα του και ο αδελφός του, τον φυλάκισε και μετά από λίγο καιρό τον θανάτωσε πάνω σε σταυρό που είχε σχήμα Χ.
Έτσι ο πρώτος μαθητής του Χριστού μαρτύρησε με τον ίδιο τρόπο που μαρτύρησε ο αγαπημένος του δάσκαλος. Ο λαός της Πάτρας σέβεται και τιμά με ευλάβεια τον Άγιο που είναι πολιούχος και προστάτης της πόλης του.
  
εικόναΟ Aπόστολος Ανδρέας στην Κύπρο
Εξαιτίας ενός μεγάλου διωγμού των χριστιανών ο Aπόστολος Ανδρέας βρέθηκε στην Κύπρο, όπου κι έκανε πολλά θαύματα με τη βοήθεια του Θεού. Στο μέρος που ο Άγιος πρωτοπάτησε το πόδι του, στα βόρεια του νησιού, χτίστηκε ναός, που αργότερα έγινε μοναστήρι.
Ο Aπόστολος Ανδρέας προστάτης του Οικουμενικού Πατριαρχείου
Ο Aπόστολος Ανδρέας κηρύττοντας έφτασε μέχρι το Βυζάντιο (τη σημερινή Κωνσταντινούπολη), όπου και ίδρυσε Εκκλησία. Η Εκκλησία αυτή σιγά σιγά μεγάλωσε κι έγινε επισκοπή[30]. Επειδή το Οικουμενικό Πατριαρχείο θεωρείται η συνέχεια της επισκοπής αυτής, ο Aπόστολος Ανδρέας είναι προστάτης του.
Απολυτίκιο του Αποστόλου Ανδρέα
Ὡς τῶν Ἀποστόλων Πρωτόκλητος καὶ τοῦ κορυφαίου αὐτάδελφος, τὸν Δεσπότην τῶν ὅλων, Ἀνδρέα, ἱκέτευε εἰρήνην τῇ οἰκουμένῃ δωρήσασθαι καὶ ταῖς ψυχαῖς ἡμῶν τὸ μέγα ἔλεος.
Απόδοση στη νεοελληνική γλώσσα
Εσύ ο πρώτος καλεσμένος από τους Αποστόλους και αδελφός του κορυφαίου (του Πέτρου) παρακάλεσε, Ανδρέα, τον Κύριο όλου του κόσμου να χαρίσει στην οικουμένη την ειρήνη και στις ψυχές μας τη μεγάλη αγάπη του.


Ενώνω τις προτάσεις που ταιριάζουν:
Γιορτάζουμε τον Aπόστολο Ανδρέα
καταγόταν από τη Γαλιλαία.
Ο Aπόστολος Ανδρέας
τον σταύρωσαν στην Πάτρα.
Ο Aπόστολος Ανδρέας στην Κύπρο
στις 30 Νοεμβρίου.
Τον Aπόστολο Ανδρέα
έκανε πολλά θαύματα.
 Ο Aπόστολος Ανδρέας έγινε ο πρώτος μαθητής του Χριστού, γι’ αυτό και ονομάζεται «Πρωτόκλητος».
  • Ταξίδεψε σε πολλούς τόπους κηρύττοντας το λόγο του Χριστού.
  • Ανάμεσα στα μέρη αυτά ήταν το Βυζάντιο, η Κύπρος και η Πάτρα, όπου μαρτύρησε.
  • Ο Άγιος Ανδρέας είναι ο προστάτης του Οικουμενικού Πατριαρχείου και γιορτάζουμε τη μνήμη του στις 30 Νοεμβρίου.
Με μία φράση
Ο Πρωτόκλητος Aπόστολος Ανδρέας αγάπησε το Χριστό και βάδισε στο δρόμο του μέχρι το μαρτυρικό του θάνατο στην Πάτρα.