ΑΓΡΙΛΗΣ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ

Σάββατο 20 Ιανουαρίου 2018

1992 ΑΠΟΦΑΣΗ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΑΡΧΗΓΩΝ : ονομασία που δεν θα περιέχει τη λέξη «Μακεδονία» ή παράγωγά της.

ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΤΕΚΜΗΡΙΩΣΗ : 
Τα Σκόπια και η σύσκεψη των αρχηγών
Το 1992 , εκδοθηκε απόφαση του συμβουλίου των πολιτικών αρχηγών, στο οποίο συμμετείχαν, ο Ανδρέας Παπανδρέου και ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, η Αλέκα Παπαρήγα και η Μαρία Δαμανάκη, υπό την προεδρία του τότε ανώτατου πολιτειακού παράγοντα Κωνσταντίνου Καραμανλή. Τότε οι πολιτικοί αρχηγοί συμφώνησαν σε ονομασία που δεν θα περιέχει τη λέξη «Μακεδονία» ή παράγωγά της.

Μετά το συμβούλιο, ο τότε γενικός γραμματέας της Προεδρίας της Δημοκρατίας, Πέτρος Μολυβιάτης, ανέφερε: «Σχετικά με το θέμα των Σκοπίων,η πολιτική ηγεσία της χώρας, με εξαίρεση το ΚΚΕ, συμφώνησε ότι η Ελλάδα θα αναγνωρίσει ανεξάρτητο κράτος των Σκοπίων μόνον αν τηρηθούν και οι τρεις όροι που έθεσε η ΕΟΚ, στις 16 Δεκεμβρίου 1991,με την αυτονόητη διευκρίνιση ότι στο όνομα του κράτους αυτού δεν θα υπάρχει η λέξη “Μακεδονία”».
Λίγο αργότερα, ο Αντώνης Σαμαράς, σημειώνει μεταξύ άλλων στη γραπτή του δήλωση: «Χαίρομαι που έστω και καθυστερημένα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και ο Πρωθυπουργός υιοθέτησαν επιτέλους δημόσια ότι η ουσία του τρίτου όρου είναι να φύγει η ιερή λέξη “Μακεδονία” από το όνομα των Σκοπίων».


ΤΙ ΕΙΧΕ ΣΥΖΗΤΗΘΕΙ ΣΤΙΣ13 ΑΠΡΙΛΙΟΥ1992 ΣΤΟ ΠΡΟΕΔΡΙΚΟ ΜΕΓΑΡΟ
ΠΗΓΗ : ΤΟ ΒΗΜΑ (κλικ εδω)  

Τα Σκόπια και η σύσκεψη των αρχηγών

Ο Κωνσταντίνος Καραμανλής, η απομάκρυνση Σαμαρά και η στάση του Κ. Μητσοτάκη

Η σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών τον Απρίλιο του 1992 υπό τον τότε Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κωνσταντίνο Καραμανλή (στο μέσον). Διακρίνονται, από αριστερά προς τα δεξιά, η κυρία Μαρία Δαμανάκη, ο κ. Κ. Μητσοτάκης, ο Ανδρέας Παπανδρέου και η κυρία Αλέκα Παπαρήγα

«Ελπίζω ότι οι σύμμαχοι και συνεταίροι μας θα καταλάβουν επιτέλους ότι δεν υπάρχει παρά μόνο μία Μακεδονία και η Μακεδονία αυτή είναι ελληνική.Αυτά τούς τα είπα και τους τα έχω γράψει» είχε πει φανερά συγκινημένος ο Κωνσταντίνος Καραμανλής, περί τα τέλη Απριλίου του 1992, όταν ήταν στο επίκεντρο το θέμα της ονομασίας των Σκοπίων και τα συλλαλητήρια είχαν την τιμητική τους. Είχε προηγηθεί στις αρχές του ιδίου έτους η επιστολή του στους τότε ηγέτες της ΕΟΚ, στην οποία κυριάρχησε η εξής φράση: «Η αναγνώριση της αυτοαποκαλουμένης “Δημοκρατίας της Μακεδονίας” έχει θεμελιώδη σημασία για την Ελλάδα και το γνωρίζω καλύτερα από κάθε άλλον, αφού είμαι ο ίδιος Μακεδών.Η Δημοκρατία αυτή δεν έχει δικαίωμα ούτε εθνολογικά ούτε ιστορικά να λέγεται Μακεδονία». Ακολούθησε στις 13 Απριλίου η περίφημη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών, υπό την προεδρία του, για τα πρακτικά της οποίας τις τελευταίες ημέρες γίνεται μεγάλη συζήτηση. Ο τότε πρωθυπουργός και νυν επίτιμος πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας κ. Κ. Μητσοτάκης έθεσε προχθές το θέμα των πρακτικών, αποδεχόμενος με ανακοίνωσή του ότι το συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών του 1992- που πρότεινεείχε συμφωνήσει να εμμείνει η χώρα μας στην πολιτική ότι «δεν θα υπάρξει η λέξη “Μακεδονία”». Με την ανακοίνωσή του υποστηρίζει ότι επεδίωξε να συγκληθεί εκ νέου το συμβούλιο για να αλλάξει την απόφασή του, αλλά αυτό- όπως αναφέρει- «κατέστη αδύνατον λόγω της απολύτου αρνήσεως του Ανδρέα Παπανδρέου» . 

Στον Τύπο δημοσιεύθηκαν πολλές πληροφορίες, τόσο την εποχή εκείνη όσο και μετέπειτα, εφόσον τα πρακτικά προβλέφθηκε να μη δοθούν στη δημοσιότητα. Στη σύσκεψη μετείχαν οι τότε πολιτικοί αρχηγοί: ο πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης, ο πρόεδρος του ΠαΣοΚ Ανδρέας Παπανδρέου, η πρόεδρος του Συνασπισμού κυρία Μαρία Δαμα νάκη και η γενική γραμματέας του ΚΚΕ κυρία Αλέκα Παπαρήγα , ενώ στην αρχή παρέστη και ο υπουργός Εξωτερικών κ. Αντ. Σαμαράς, ο οποίος απομακρύνθηκε λίγες ώρες μετά.

Μετά τη λήξη της συσκέψεως έγινε η ακόλουθη δήλωση από τον τότε γενικό γραμματέα της Προεδρίας της Δημοκρατίας, τον πρώην υπουργό κ. Π.Μολυβιάτη : «Σχετικά με το θέμα των Σκοπίων,η πολιτική ηγεσία της χώρας, με εξαίρεση το ΚΚΕ, συμφώνησε ότι η Ελλάδα θα αναγνωρίσει ανεξάρτητο κράτος των Σκοπίων μόνον αν τηρηθούν και οι τρεις όροι που έθεσε η ΕΟΚ, στις 16 Δεκεμβρίου 1991,με την αυτονόητη διευκρίνιση ότι στο όνομα του κράτους αυτού δεν θα υπάρχει η λέξη “Μακεδονία”». Στην τελετή παράδοσης- παραλαβής στο υπουργείο Εξωτερικών ο κ. Σαμαράς τονίζει, παρουσία του κ. Μητσοτάκη: «Ο καθέναςγράφει την ιστορία του. Και είμαι και εγώ τώρα σε αυτό το σημείο.Και εγώ που φεύγω και εσείς που έρχεστε». Ο Ανδρέας Παπανδρέου με δηλώσεις του είχε επισημάνει ότι η διγλωσσία πρέπει να αποφεύγεται, σημείωσε ότι «έπρεπε να λυθεί με τον α΄ ή τον β΄ τρόπο» και συνέχισε: «Οι σημερινές θέσεις του κ.Σαμαρά ανταποκρίνονται στις θέσεις τις δικές μας (σ.σ. του ΠαΣοΚ) ».

Λίγο αργότερα στη γραπτή του δήλωση ο κ. Σαμαράς ανέφερε: «Χαίρομαι που έστω και καθυστερημέναο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και ο Πρωθυπουργός υιοθέτησαν επιτέλους δημόσια ότι η ουσία του τρίτου όρου είναι να φύγει η ιερή λέξη “Μακεδονία”από το όνομα των Σκοπίων. Δεν θα ασχοληθώ τώρα με την πρωτοφανή απόφασηυιοθέτησης των θέσεων ενός υπουργού με την ταυτόχρονη απόλυσή του.Εύχομαι να υπάρξει δυναμική στήριξη της απόφασης.Αλλιώς θα εκφυλισθεί σε μια σιωπηρή συγκατάθεση,στη χυδαιότερη πλαστογραφία που γνώρισε ποτέ ο Ελληνισμός.Και θα συμβεί αυτό που είπα κάποτε,ναβαφτίσουμε τον συμβιβασμό ως επιτυχία».

Οι σημειώσεις του Ανδρέα Παπανδρέου 

Ι διαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν τα αποσπάσματα από τις σημειώσεις που κράτησε ο Ανδρέας Παπανδρέου στις συσκέψεις που έγιναν για τα εθνικά θέματα και δημοσιεύθηκαν στο βιβλίο της Δήμητρας Λιάνη-Παπανδρέου με τίτλο «Δέκα χρόνια και πενήντα τέσσερις μέρες».

Στις σημειώσεις αναφέρονται, μεταξύ άλλων, τα εξής για το Σκοπιανό:

Κ. Καραμανλής: Κριτήριο οι συνέπειες κάθε απόφασης για το μέλλον του έθνους.

Κ. Μητσοτάκης: Συμφωνία στις κυρώσεις. Στόχος δεν πρέπει να είναι η ανατροπή του Μιλόσεβιτς. Δεν υπάρχουν πιθανότητες να φύγει η λέξη «Μακεδονία». Μπορούμε να περάσουμε επιθετικό προσδιορισμό και τροποποίηση του Συντάγματος κτλ. (καμία όμως αναφορά σε μειονότητα). Φόρμουλα των δύο ονομάτων, «Δημοκρατία των Σκοπίων», με ελεύθερη χρήση του όρου «Μακεδονία» από τα Σκόπια (μικρές πιθανότητες). Αναβολή σημαίνει αναγνώριση.

Μαρία Δαμανάκη: Ναυτικός αποκλεισμός (όχι).  
Αλέκα Παπαρήγα: Καταλήξαμε πάλι στα ίδια.  
Κ. Καραμανλής: Αρραγές εθνικό μέτωπο. «Οχι» σε δόγ ματα και κομματικά οφέλη. 
Κ. Μητσοτάκης: Δεν έχουν ξεκαθαρίσει τις σχέσεις τους ως προς την Ελλάδα. Κράτος αδύναμο: Διαμελισμός ή ύπαρξη (το έθεσε ο Μιλόσεβιτς). Πλήρης ικανοποίηση στους δύο πρώτους όρους. Ο τρίτος είναι πάρα πολύ δύσκολος.

Μαρία Δαμανάκη: Να καταλήξουμε κάπως. Να μη δίνουμε την εικόνα ότι απειλούμεθα από παντού. Ανάγκη εθνικής αφύπνισης.

Αλέκα Παπαρήγα: Μπορεί να αναγνωρίσουμε το όνομα αν ικανοποιηθούν ορισμένοι όροι.

Α. Παπανδρέου: Μη αναγνώριση με κλείσιμο συνόρων.

Αλέκα Παπαρήγα: Χρειαζόταν προετοιμασία. Το θέμα έκλεισε. Επίθεση κατά ΕΟΚ. Δεν θεωρεί το θέμα του ονόματος πρωτίστης σημασίας.

Κ. Καραμανλής: Αλίμονο αν φύγουμε από την ΕΟΚ. 
Μαρία Δαμανάκη: Χρειαζόταν προετοιμασία. Να θέσουμε το θέμα του ονόματος- ασκώντας ακόμη και βέτο.

Κ. Μητσοτάκης: Να παλέψουμε, αλλά να μην πάμε στον χορό του Ζαλόγγου.
----------------------------------------------------------------------------------------------------
Το δικό μας σχόλιο σήμερα 20 Ιανουαρίου 2018: 
Δεν έχουν δικαίωμα να έχουν άποψη, πολύ δε περισσότερο να αποφασίζουν,  οντότητες που μεροληπτούν για ένα θέμα. 
Μεροληψία είναι και η πλήρης αδιαφορία για κάθε συγκεκριμένο θέμα και για κάθε οντολογική του υπόσταση.

Δευτέρα 1 Ιανουαρίου 2018

Η ΕΠΙΣΗΜΗ ΔΟΞΟΛΟΓΙΑ ΣΤΟΝ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΙΚΟ ΝΑΟ ΑΘΗΝΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΝΕΟ ΕΤΟΣ 2018


Στην Επισημη Δοξολογια στον Καθεδρικό Ναο Αθηνων
επι τη εναρξη του Ετους 2018
Το ΙδρυμαΕλληνισμου
Εκπροσωπησε Ο Συγγραφεας Κωστας Μαυροπουλος
Μελος του ΔΣ του

 Το Μελος του ΔΣ του Ιδρυματος Ελληνισμου Συγγραφεας Κωστας Μαυροπουλος, - ακρο δεξια- που εξεπροσωπησε το Ιδρυμα στην Δοξολογια

ΕΥΧΕΣ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΓΙΑ ΤΟ 2018